Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Nyomtatás

SNAKE-interjú

Írta: Ezo, Kiri. Posted in Cikkek

Az amerikai freestyle guruval, SNAKE-kel készítettünk interjút, akit világszerte kopasz külsejéről, oktatóvideóiról és flexibilis mozdulatairól ismerhettek. Beszéltünk edzéstervekről, emlékekről és sok hasznos tanácsról. Íme a beszélgetés első része! ENGLISH VERSION AT THE BOTTOM OF THIS ARTICLE!

Kik inspiráltak, motiváltak kosaras pályád során?

Ember, ez aztán a nehéz nyitókérdés. Szó szerint játékosok ezrei voltak rám ösztönző és inspiráló hatással. Az NBA kosarasoktól kezdve a youtuben látható emberekig, akik épp csak elkezdtek freestylozni. Mindegyikőjük inspiráció forrása, de ha alapvetően kosárlabdáról van szó, egyértelműen a bátyámat nevezem meg. Egy igazi klasszis kosárlabdában a mai napig! Mindig 1-1-eztünkkocsifelhajtónál és minden alkalommal megsemmisített. NBA-ben nagyon kedveltem Jordant, Pippent, Tim Hardawayt, Magic Johnsont, Penny Hardawayt, Kobet, McGradyt és Iversont.

Milyen sorrendet javasolsz a kezdőknek tanulás sorrendjéül?

Ahogy mondtam, eléggé old-school felfogásom van, úgy nőttem fel, hogy a kosárlabda alapjait tanultam meg mielőtt elmerültem volna a trükkökben, szóval a válaszom az, hogy a labdakezelés, pattogtatás a legfontosabb. Valójában a tanácsomnak egyáltalán nem kell mérvadónak lennie egy kezdőnél. Azt tanulják meg, amit meg akarnak tanulni, mert a freestyle önkifejezés, itt nincs "jó" meg "rossz". Bár vannak útmutatók, és preferált utak, sosem lesz "helyes út". Ha valaki a játékosok által elfogadott módon akar nekivágni a dolgoknak, akkor két lehetőség van:

Az egyik, hogy egy valamire koncentrálj, mint a pörgetésre, és tökéletesítsd. Miután elsajátítottad az alap pörgetést, dolgozz a variációkon, amíg ott nem tartasz, hogy a saját egyedi pörgetéseidet és kombóidat hozod létre, amik lenyűgözik a többieket. Utána elkezdhetsz dolgozni valami máson, például pattintgatósokon, és így tovább.

A másik út, hogy az egy labdás alapokra összpontosíts és hagyd, hogy magától fejlődjön a stílusod. Úgy hiszem a legtöbb ösztönből nyomó freestyler így kezdi, és én is így kezdtem. Szóval az alapokat akarod megtanulni és pár változatát, az alap levegőbe feldobós, átvevős és pár változatát, karon gurítást, stb. Idővel új változatokat veszel fel a repertoárodba minden egyes ágból, játssz a mozgásoddal, próbáld kialakítania a saját mozdulataidat, és igyekezz "beszélni" a labdán keresztül. Innentől eldöntheted, hogy meghatározott dolgokban akarsz erősödni, de szerintem az efféle edzés kiegyensúlyozottabb és kiszámíthatatlanabb stílust eredményez. Szerintem emiatt is olyan népszerű Kamikaze (japán), mert annyira változatos a stílusa, amit annak köszönhet, hogy az alapokban mindent elsajátított, ez több lehetőséged ad neki, hogy egyedi kombókat hozzon létre az arzenáljából, és egy sajátos módon használja ki a rendelkezésre álló területet.

Hogy egy egyszerű választ adjak, csak tölts minél több időt a labdával függetlenül attól, hogy mire koncentrálsz. A gyakorlásra nincs alternatíva.

Minek hatására kezdtél el kosárlabdás oktató videókat készíteni?

Alapvetően azért, mert úgy gondolom a trükközés, cselezés valami nagyon különleges, és tenni akartam érte, amikor úgy tűnt haldoklik, de nem csak az életben tartásáért, hanem hogy valami hatalmassá nője ki magát a freestyle szcéna, szerintem ebbe az irányba haladunk most. Hogy része vagyok ennek a fejlődésnek, azon lehet vitatkozni, de jobb próbálkozni és elbukni, mint azon tanakodni "mi lesz ha" 10 év múlva. Ha rá tudok venni 10 vagy 20 srácot a világon, hogy kezdjenek el gyakorolni, és utána tanítsanak meg 1-2 embert, nagyot robbanhat az egész.

A másik ok az, hogy nem akartam, hogy a gyerekek kirekesztve érezzék magukat az olyan lehetőségek elől, hogy valami egyedi dologra használják az idejüket, és önbizalmat építsenek belőle. Kaptam üzeneteket srácoktól, amiben beszámoltak arról, hogyan változtatta meg az életüket, végre valahára volt önbizalmuk, elnyerték az osztálytársaik tiszteletét, vagy épp barátnőt szereztek maguknak. Elképesztő, hogy mit lehet elérni egy kosárlabdával és egy kis gyakorlással.

A legvégső ok pedig az volt, hogy egy új kultuszt akartam kiművelni a közösségnek. Amikor én kezdtem freestylozni, úgy tűnt divatos gengszterként viselkedni, gyűlölni a másikat és nem támogatni a többi kosarast. Ezen változtatni akartam, mert sok újonc, akik épp kezdtek belekavarodni a freestyleba és közzé tették a videóikat a többiek szanaszét szívatták őket, ami egyáltalán nem volt fair, ha engem kérdezel. Nekem ez olyan volt, mint amikor egy új gyerek jön a suliba, és a többiek megverik, mert nem tudja, hol vannak a tantermei az első nap. Ennek nincs értelme, szóval egy pozitív környezetet akartam nyújtani, és egy segítőkész hozzáállást elterjeszteni a labdás közösségen belül, és lehetőséget teremteni arra, hogy gyorsabban sajátítsák el a kezdők a mozdulatokat, így egy picit hamarabb túleshetnek az újonc fázison, és végleges tagjai lehetnek ennek a fantasztikus közegnek!

Jellemezd kérlek a következőket:

DA MOVE

Nagyon tisztelem a Da Move-ot. Óriási a történetük, és amit a kultúráért tettek! Ennek tetejében miután találkoztam velük, elmondhatom, hogy nagyszerű emberek! Mindegyikőjük nagyon kedves és odaadó, jó velük lógni. Nem tudom eléggé megköszönni azt, amit a sportért tettek mind a múltban, és a jelenben. Elképesztő showkat nyomnak!

TRU BALLER

Íjjj, nem akarok internet háborúba keveredni (nevet). Vitathatatlanul tehetséges a srác és kreatív streetballos mozdulatai voltak. Nagy hatással volt az utcai kosárra és a freestyle világára is ezekkel, és jó kosarasnak tűnt. Ez ment volna a „trash talk” azaz pampogás, odamondogatás nélkül is, mindenesetre egy izgalmas téma tárgyát képezte a streetball világ berkein belül.

Japanese style

Imádom. Az egyik legnagyobb hatású stílus az elmúlt 2-4 évben, nem véletlenül! Amit a japánok nagyon jól csinálnak, hogy ténylegesen hangsúlyt fektetnek a freestyle STÍLUS aspektusára. Erre is vonatkozik, amit mondtam a táncról, több ember tetszését nyeri el.

Tommy Baker

Nagyszerű fellépő! Olyan tehetséges, mint egy valódi előadó. Egyszerűen nem hibázik és állati nehéz dolgokat csinál. Sok freestylerre van inspiráló hatással, ehhez nem fér kétség, szerintem egy teljesen különálló műfajt hozott létre a freestylon belül. A tehetségével szemben egy igazán alázatos és kedves srác, ami miatt még jobban tisztelem. Sok ember a plafonba verné az orrát, ha annyit értek volna el, mint ő, nemigen találkozol nála szerényebb fickóval!

Black Jack Ryan

Hol is kezdjem? Volt szerencsém pár showt csinálni vele, és Ő a legviccesebb forma, akivel valaha is találkozhatnál! Annyi poénja és trükkje van (pályán és pályán kívül), hogy sose tudod mire számíts legközelebb. Emellett nagyon segítőkész volt velem, mint freestyler és előadó. Dobóként hihetetlenül jó ( kétszer nyerte meg az Amerikában rendezett ESPN hárompontos dobóversenyt- a szerk.). Előadóként is nagyon ott van, tökéletes személyisége van a szerepléshez. Mindenkinél jobban tudja szórakoztatni a közönséget.

Hot Sauce

A Hot Sauce volt az egyik első inspirációm a trükközés  világból. A puszta mozgásától minden állati jól nézett ki tőle, mindig neki voltak a legújabb trükkjei, amit mindenki le próbált másolni. Sose felejtem el az első találkozásomat vele, nagyon örültem, amikor elmondta, hogy évek óta követ YouTube-on. Nem hittem a füleimnek, hiszen a példaképem volt kezdőként. A stílusának nincs társa, rengeteg freestyle és streetball trükk tőle származik, amit ma láthatunk.

Harlem Globetrotters

Nélkülük nem lenne freestyle kosár, ilyen egyszerű. Amíg a stílusuk más, mint a freestyle, a szellemiség ugyanaz, és sokat merített a Globetrotters trükkjeiből.

Folytatása következik! / Next episode coming soon!

Jesse "Snake" Muench

http://snakebasketball.com

Who inspired and motivated you as a basketballer?

Man, that's a tough question to start off with, haha.  There are literally thousands of people who have inspired and motivated me.  From NBA players to guys on YouTube that are just beginning to learn how to freestyle I think there's inspiration to take from all of them.  In terms of fundamental basketball though, growing up it was definitely my older brother.  He was a BEAST at basketball, and he still is actually.  We'd always play games of 1 on 1 in the driveway and he'd destroy me every time haha.  In the NBA I really liked Jordan, Pippen, Tim Hardaway, Magic Johnson, Penny Hardaway, Kobe, McGrady, and Iverson.

What kind of sequance is reccomended for a newbie? (dribbling, juggling, soinning)

Well, like I mentioned before I'm sort of old-school and grew up learning fundamental basketball before diving into any tricks, so my biased answer would be that dribbling is the most important.  Realistically though, what I recommend shouldn't matter to beginners at all.  They should learn what they want to learn, because freestyle is a self expression, there is no "right" way to freestyle.  There may be guidelines, and PREFERRED ways, but there will never be a right way.  However, if someone was looking for a way to become a freestyler that is well accepted by other freestylers though, I think there's two ways to go about it.  

The first is to focus on one thing, such as spinning the ball, and just totally master it.  You'd perfect the basic spin and then work on variations until you start coming up with your own spinning moves and combos and are really amazing at spinning.  Then from there you could start learning another aspect such as dribbling, and so on.

The second way is to focus on all of your one ball basics and let your style evolve naturally.  This is the way I think most flow freestylers start, and it's how I started.  So basically you'd want to learn a basic dribble and a few variations, a basic air move and a few variations, arm rolls, pop-ups, spins, etc.  Over time you add in new variations of each of the moves, play with your movements, try to create your own moves and just learn how to "speak" through the basketball.  From there you can always decide to focus on certain aspects if you want, but I think training this way leads to a more well rounded and unpredictable style.  I think that's part of the reason why Kamikaze is so popular now, because he has such a variety in his style because he mastered all the basics and it gives him more options in his arsenal to create unique combos, and make use of space in an interesting way.  

For a more simple answer I'd say just spend as much time as you can with your basketball, no matter what you're training on. There's no substitute for putting in the time.

What inspired you to create freestyle tutorials?

Basically because I believed freestyle truly is something special and I wanted to do something to not just keep it alive when it seemed like it was dying, but to help grow the scene into something huge one day, and I think freestyle is heading down that path now.  Wether or not I'm a part of that growth is debatable, but I figure it's better to attempt it and fail that say "what if" 10 years later.  The way I look at it, if I can get 10 or 20 guys around the world to learn freestyle and become part of the scene, and then they each go on to teach 1 or 2 people about freestyle and so on, the scene could really explode.  

The second reason was because I wanted to give kids that feel "left out" from the normal crowds something unique to do with their time and build confidence in themselves.  I actually have gotten messages from kids telling me how learning freestyle has changed their whole life and now they have confidence in themselves for the first time ever, or they have gained the respect of classmates, or gotten a girlfriend or whatever else.  That's powerful stuff, all from a basketball and a little bit of practice.  

The final reason was because I wanted to cultivate a new culture for the community.  Around the time I really got into freestyle it seemed like it was a popular thing for people to act like gangsters, hate on people, and show no support to other freestylers and streetballers.  I wanted to help change that, because it seemed like a lot of new guys that were just starting to develop a passion for freestyle were putting their videos out there and people would just rip them to shreds, which wasn't fair at all if you ask me.  I mean, to me that was like a new kid coming to school and people beating him up because he doesn't know where all his classrooms are on the first day.  It just doesn't make sense.  So I wanted to provide a positive environment and help create a supportive culture in the freestyle community and give new freestylers a way learn moves more quickly so they could bypass that "new guy" phase a little quicker and become permanent members of this awesome scene.  

Define:

DA MOVE

I have soooooooo much respect for Da Move.  The history behind them and what they've done for freestyle is just immense.  On top of that, after meeting them in person I can say they are all truly great people.  They are all very kind and giving, and just fun people to hang out with.  I can't thank them enough for what they've done for freestyle both in the past and present.  They also put on an AWESOME show!

TRU BALLER

Oh wow, haha.  Um, I don't want to get into an internet war.  The guy definitely had talent and some creative streetball moves.  He definitely had an impact on the streetball and freestyle world with his moves, and he seemed like a legit basketball player too.  I could've done without some of the trash talking, but I guess that's part of the game.  Either way, he gave the streetball world something exciting to talk about.

Japanese style

I love it.  It's definitely been the most influential style of the last 2-4 years and for good reason.  I think what the Japanese have done well is really put an emphasis on the STYLE aspect of freestyle.  This kind of goes back to what I was talking about before with dance and how it makes it more appealing to a larger audience.

Tommy Baker

Amazing performer.  He's as talented as any performer of any type that you will meet.  The guy just doesn't make mistakes and the stuff he does is insanely difficult.  He's obviously a HUGE inspiration to many freestylers and in my opinion completely created an entire genre of freestyle.  On top of all his gifts and what he's done he's a truly humble, nice guy, which gives me even more respect for him.  A lot of people who have accomplished what he has would walk around with their nose in the air, but he's the most down to earth guy you will meet.

Black Jack Ryan

Ah, Jack!  Where to start?  I've had the pleasure of doing a few performances with him and he his the funniest guy you'll ever meet.  He has so many gags and tricks up his sleeve (on and off the court) that you never know what to expect next from him.  On top of that he's really been supportive of me as a freestyler and performer whenever I've had questions.  As a shooter he is absolutely incredible. As a performer he is as sharp as any guy out there with the tricks and has the perfect personality for a performer.  He can keep a crowd laughing better than anyone I've seen. 

Hot Sauce

Hot Sauce was one of my first inspirations in the streetball and freestyle world.  Just the way he moved with the ball made everything look so sick, and he always had the newest moves that everyone was trying to copy.  I'll never forget the first time I met him in person, I was so excited to meet him, and then he told me he'd been watching me on YouTube for a few years.  I couldn't believe that at all, because I absolutely idolized him when I was starting to do tricks with the ball.  But yeah, his swagger on the court is unmatched and he is definitely largely responsible for a lot of the freestyle and streetball moves we see now.

Harlem Globetrotters

Without them we might not have freestyle basketball, simple as that.  While their style is obviously different from what freestyle basketball is, a lot of the same spirit is there, and of course freestyle derived a lot of its tricks from the Globetrotters.

Hozzászólások   

 
+1 #1 http:// 2014-03-26 11:41
I could not resist commenting. Well written!
Idézet
 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Következő események

Nincsenek események