Nyomtatás

Interjú Kirivel

Írta: Ezo. Posted in Tagok

Kirit szólaltattuk meg, a csapat alapítóját, akivel nagyon jó kedélyű írást készítettünk, hogy megismerhessétek őt is egy picit jobban.

Üdv Kiri! Zavarban lennék, ha nem ismernélek, hogy miként is szólítsalak.

Sziasztok! Gáspár Botond Attilának anyakönyveztek, ebből utóbbit nem használom. Kiri a becenevem, jó pár éve, van, aki csak így ismer, míg be nem jelöl valahol.

Na de, hogy lettél kiri?

Hazánk legnagyobb Utah Jazz szurkolója vagyok, és mikor kellett netre egy felhasználó név, a sokoldalú, akkor még szárnyait bontogató orosz kosárlabdázó, Andrei Kirilenko nevét „vettem” fel, később szabta rám környezetem a kirit. Akkoriban bárhol lefoglalhattam azt a becenevet, ezért is választottam őt, akinek később megszerettem nagyon a pályán mutatott teljesítményét.

Kosarazol, mióta az eszedet tudod?

Ááá, ha apumon múlik, birkóztam volna, szülői nyomásra focin kívül bármi jöhetett volna, de kajakosoknál kötöttem ki. Később amerikai futball időszak is szerepelt életemben, elkapónak készültem.

A JAMNASTYX.HU alapításakor már sok éves rutinnal rendelkeztél. Pontosan mióta kosarazol? Hogyan kerültél vele kapcsolatba először?

1996-ban is már a nagyokkal lógtam, néha dobáltam is velük a Kassák gimi udvarán. Aztán találtam pár kosaras kártyát, és szerintem eldőlt, hogy ez valami olyan, ami saját választás, és nagyon érdekel. Óbudai Kaszásoknál kezdtem elsajátítani a sport alapjait, folyton lógtam a pályán, meg már fiatalon jártunk streetballokra, később sulis bajnokságokban pattogtattam. Jelenleg a patinás BP FOREX egyesület igazolt játékosa vagyok. Szeretlek Titeket!:)

Itthon hatalmas kosárkártya gyűjtős időszak volt Jordan idején. Létezik még ilyesmi?

Hogyne! Évente pár alkalommal börzéken lehet csereberélni, de számos módon lehet csomaghoz, vagy kiemelt csapat játékosainak lapjaihoz jutni. Én Stockton, Malone, Kirilenko gyűjtő vagyok. Csapatunk is sokat nosztalgiázik a kártyák kapcsán: amikor fiatal orientált helyekre látogatunk, kosaras kártyákat osztogatunk: emlék gyanánt, és motiválni őket, hogy ha sokat edzenek, lehet ők is kártyán szerepelnek majd. Személyes kincsnek tartják a gyerkőcök.

Hogy ismerkedtél meg az utcai kosárlabdázással, a szabad stílussal?

Nekem kezdetben az is trükkös volt, ha ziccert 360fokos ugrással dobok be. Aztán kaptam egy haveromtól AND1 videókat: „Jók a zenéi, neked meg a kosár miatt szerintem tetszeni fog!” – hát nem csalódott! Netnek köszönhetően hamar leltem pesti játszótársakat, és itthon, illetve engem is sokat megváltoztató Hoops Starz Streetballt, és azok szervezőit: Sharkot és concrete Csabit. Ez volt az a rendezvény, ami kéz, a kézben járt az igazi hip-hoppal, az ország legjobb játékosai fordultak meg, minden adott volt, hogy szippantsam be a tudást, és felvértezzem magam is cselekkel, freestyleos repertoárral. Kitörölhetetlen, felejthetetlen az az időszak, ami 2003-ban indult általuk az életemben. Az első HS-m miatt, még a szalagavatóm is kihagytam.

Mik a fő különbségek a kosár, és a freestyle között? Előfeltétele az egyik a másiknak? Mennyire szoros a kapcsolat a két irányzat között?

Mára nem feltétele egyik, a másiknak. Sokan adják a szabad stílust, pedig nem kosaraznak, de jól pörgetnek, zsonglőrködnek, nagyon jól. Én imádok játszani, és kihívás mit tudok a labdákkal. Tehetségem véges, de mindig törekedtem, hogy ne ragadjak le, hogy hát, de Ő mennyire megsemmisítően jobb, hozzám képest, én csak teszem a magamét, és meglátjuk mire elég. Akik bármilyen bajnokságban pattogtatnak, többnyire megvetik a freestylet, a streetballt, de talán mára sokat javult a helyzet, mert sokan ráéreztek, hogy eredmény centrikusan pattogtatni jó, izgalmas! Személy szerint azt hiszem, hogy alapokra jobb helyezni az életünk: kosárban is, ha mennek az alapok, jöhetnek a varázslatos mozdulatok, flikk-flakk! De addig kőkemény melózást igényel.

Ki és mi motivál téged, hogy nap, mint nap gyakorolj?

Jézus Krisztus. Lelki pofonként hatott, amikor lesérültem. Sok kis megtűrt dolog volt az életemben, amin egyértelműen változtatnom kellett. Baptista gyülekezetbe járok, ahol sokat foglalkozhatok fiatalokkal, és talán az utánpótlás, a potenciál az, ami motivál, spanol, hogy amit csinálok, hogy csinálom. Mindenkor igyekszem a fiatalok előtt úgy játszani, élni, hogy ne kelljen színpadi álarcot felvennem, hogy most jó srác vagyok… Szeretem Istent, neki akarok imponálni, de tudom, hogy a nálam fiatalabbak akkor is látják tetteim – pályán és azon kívül – amikor nem is gondolnám. És nem, nem tervezem abbahagyni a kosarazást!

Hogyan ismerted meg a csapattársaidat? Mennyi idő alatt kovácsolódtatok csapattá?

Az évek összefolynak, de Puskás László Pécskert!?-i ballerrel, azaz Pusi da #1 volt az első, akivel többet gyakoroltunk, eljártunk rendezvényekre, és míg nem meccseztünk, gyúrtunk képességeinkre. Vele kezdtem el bemutatni másoknak is tudásom. Miután Londonba költözött, egyedül nyomtam, míg meg nem ismertem Crost, akivel többször gyakoroltunk együtt, meg volt ahol már felléptünk együtt. EZOval az OSG-n láttuk egymást freestyleozni, és mindketten kalapot emeltünk egymás teljesítménye előtt. Különleges „focis” Ő, mert számos kosaras move-ot is tud. FeFével EZO hozott össze, mert mi egymást csak videókból ismertük, de egy személyes találkozás egyértelművé tette, hogy nem lóg ki a sorból, jó magasabb, de ez belefér! A csapattá formálásra ráment a tavalyi évünk, mert hosszú távon tervezünk, számos közös célt, álmot tűztünk ki magunk elé, de szerintem lépegetünk azok felé. Több olyan barátunk van, akikkel többször is felléptünk, indultunk versenyen, Velük barátságunk az alap, hogy még fogtok minket együtt látni, így nagy pacsi és köszönöm Lacinhonak, Debreceni Daninak és Szabó Matyinak, Baddanak Olaszba, és Pusinak London Citybe.

Nem mindenki tudja, de, hogy jött össze Nektek idén a milánói fellépős lehetőség?

Olasz barátaink a DA MOVE, mintha a családunk lenne, valamint ők 2000 óta lépnek fel hasonló freestyle showval, mint mi – csak hát az évek, meg a rutin, valamint nyertem az egyik Hoops Starz Freestyle versenyen egy olasz utat. Alapítójuknak, Lorenzonak tetszett csapatunk kibontakozása, és szeretett volna minket támogatni ez által is, hisz nagyon szuper arcokkal gyakorolhattunk, beszélgethettünk, nem utolsó sorban a Boston Celtics által fémjelzett NBA eseményen léphettünk fel!

Utolsó kérdésem: mikor lesz már rend a szobádban?

Khm… Nem értem a kérdést J

Köszönjük a beszélgetést!

Köszönöm szépen a lehetőséget, és köszönet az Angyalföldi Baptista Gyülekezetnek, csapataimnak, Ákosnak,Patriknak és a BP SHOP-nak, a Hoops Starz ikonjainak, a DA MOVE-nak, és nem utolsó sorban családtagjaimnak! Isten szeret Benneteket!

Hozzászólások   

 
+3 #1 Szokodi Csaba 2013-02-05 16:47
Nagyon jó trükkök bárcsak én is tudnák ilyen trükköket!
Idézet
 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés