Nyomtatás

Fecó interjú

Írta: Gáspár Botond. Posted in Tagok

Végre „lehull a lepel” csapatunkat 2013 óta erősítő, hódmezővásárhelyi gyökerekkel rendelkező Farkas Fecóról!

Mióta táncolsz?

Kicsit utána kell már számolnom, lassan 14 éve a kétezres évek elején kezdtem el. Akkoriban egy magyar csapat volt a világbajnok, a Suicidal Lifestyle, nem is laktak tőlünk messze, úgyhogy volt inspiráció.

Legnagyobb sikereid?

A break minden egyes elemének elsajátítását sikerként éltem meg, elég jó mérce voltam saját magam számára: amivel meg voltam elégedve edzésen, az általában szélesebb körben is sikert aratott. Volt egy csapatom: „Variation Crew” néven kezdtünk el versenyezni, nagyon lelkesek voltunk, 1-2 „beavató” breakjam után, elkezdtük begyűjteni a trófeáinkat és nem sok kellett hozzá, hogy hazánkban sokan megismerjenek minket. Volt, amikor kiestünk, de emlékszem ilyenkor is sikerült begyűjteni egy-két elismerő szót például az Enemy Squad vagy más „régi nagy csapat” tagjaitól, és ez biztató volt. Magyar versenyeken több mint tízszer jutottunk döntőbe, 5 éven keresztül szinte mindig helyezettek voltunk, és ha jól emlékszem végül is ötször lettünk országos bajnokok. Külföldön négyszer jutottunk döntőbe, egyszer egy világhírű francia csapat a Legitime Obstruction volt az ellenfelünk az első helyért. Nekem a Battle Of The Year-South East Europe megnyerése tette fel az i-re a pontot 2007-ben, Bécsben. Ezzel indult a Sick7 nevű csapat karrierje, nekem pedig itt zárult le a versenyzés időszaka.

Az igaz, hogy mindezek ellenére majdnem véglegesen is abbahagytad a táncot?

Időnként szenvedtem motivációhiányban és igen, végül is többször leálltam. De ha belegondolunk ez nem meglepő. Nem úgy indultam neki az elején, hogy ki akarok jutni a világbajnokságra, hanem nagyon tetszett, és csináltam, valami mindig továbblendített, új inspirációt adott. Emlékszem pl. a legelején is volt egy leállásom és ekkor láttam meg a dél-koreai Expression Crew csapatáról készült videót, ahol egy kissrác airtrackeket szórt, de addig még soha nem látott módon, és ekkor például 1 évig ennek az egy figurának az elsajátítása volt az inspirációm.

Mi az, ami mai napig megfog a breakben? 

Szerintem a breaktánc soha nem veszíti el a varázsát. Ha magas szinten űzik, akkor az egyik legszebb tánc a világon és még mindig fejlődik, gyarapszik. nemzetközi szinten is, forradalmian új elemekkel, mozdulatokkal.

Mennyit változott az évek alatt a stílusod?

Régebben szinte csak az erőelemekkel foglalkoztam és keveset táncoltam, ma már többet táncolok, és mindent letisztultabban csinálok. Kevésbé robbanok nagy és látványos erőelemekkel, inkább kifinomultabb és könnyed mozdulatsorokat igyekszek kivitelezni.

A Jamnastyx egy kosaras-táncos csapat. Te hogy állsz a labdázással? Szoktad próbálgatni? Lehet ötvözni a két mozgásformát? 

Igen lehet, és egyre jobban érdekel ez a lehetőség. Már tudok is egy-két trükköt, és igyekszem még időt szánni egy-két egyedi mozdulatsor kivitelezésére.

Szerinted kinek van nehezebb dolga, a kosarasoknak, vagy a breakeseknek, ha egymás mozdulatait próbálnák megcsinálni?

Szerintem hasonló ügyességet igényel mindkét művészeti ág elsajátítása, de jó, megpróbálok egyenesen válaszolni: a kosarasoknak. :)

Szerinted merre mozdult a bboying kultúra mára, ahhoz képest, amikor te voltál aktív? 

Kevésbé underground, sokkal populárisabb lett már, és a különböző események is sokkal nagyobb volumenűek, családias jamekből hatalmas gigaparádévá nőtte ki magát. Ez nekem tetszik, de vannak dolgok, amik a háttérbe szorultak, viszont ezt nem részletezném.

A Sick Sevennel kijutottál a BOTY International-re 2007-ben, ami az egyik legrangosabb verseny a világon. Ez egy hihetetlen eredmény. Az előttetek lévő generáció a Suicidal Lifestyle pedig 1999-ben meg is nyerte a világversenyt. Mit gondolsz milyen eredmények várnak a mostani generációra?

Minket még magyar világbajnokok inspiráltak, a jelenlegi generáció előtt már sajnos nem lebeg ilyen példakép. Ha a versenyzést nézzük a magyar breaktánc itt a Balkánon még valamennyire talán számottevő, de nemzetközi szinten sehol nem vagyunk. Szóval egyelőre nem látom a következő „nagy” generációt.

Mi a három legjobban jellemző tulajdonságod?

Introvertált, szemlélődő, és mondjuk a humor.

Honnan jött a fotózás, videózás?

Inkább a videózás érdekel, amit sokan DSLR fényképezőkkel űznek, így én is. Kulcsszavam a szépség, mindig erre törekszem, hogy minél szebb, érdekesebb képeket rögzítsek és azt mutatni meg másoknak.  Kedvenc videósom Devin Graham (Devinsupertramp), sokat tanultam az ő videóit nézve, és a stílusa is közel áll hozzám.

Te hívő ember vagy. Mi a hited tárgya?

A hitem is olyan, mint az egész életem, hullámhegyek és hullámvölgyek sorozata, egyszer fent, egyszer lent. Mindig újra meg kell találnom. Tudom, hogy az élet örök, és Jézus Krisztus a megtestesült Isten az út ebbe az örök életbe, ami itt ezen a földön kezdődik. Ez a valóság kihat a mindennapjaimra és minden tettemre.

Sok fiatalhoz juttok el fellépéseitek során. Mit üzennél nekik?

Ha úgy érzik, hogy valamihez van tehetségük, akkor csinálják bátran, nagy lelkesedéssel, és ne hagyják abba.

Hozzászólások   

 
0 #1 http://healthabc.hu 2015-08-16 23:03
Figyelemre méltó és élvezetesre megírt bejegyzés.
Üdvözlöm!
Idézet
 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés